Impivaaran neitojen vuoropuhelu!

Lokakuussa 2018 kantaesityksensä saanut tanssiteos ”Kyllikki” nähdään Folklandia-risteilyllä 11.-12.1.2019. ​Teos  vie meidät matkalle suomalaisen naisen ruumiin historiaan ja seksuaalisuuteen. Matkalle, jossa Impivaaran neidot käyvät vuoropuhelua Y-sukupolven naisten kanssa.

Koreografi Hanna Poikela kysyy: kumpi oli ensin? Muna vai kana, sota vai seksi, hurma vai harmaa arki? Poikela on vuoden 2019 Etnogaala ehdokas Vuoden tanssintekijäksi.

"Kyllikki" on tekijöidensä yhteinen teos. Älykäs intuitio on kuljettanut liike- ja äänimaailmaa suomalaisen kansanperinteen ja meidän aikamme välissä. Työryhmän mukaan "Kyllikki" tanssii kaikille, jotka pohtivat naisen kehoa ja siihen liittyviä odotuksia ja toiveita, viettejä ja haluja. "Kyllikki" soi heille, jotka haluavat ymmärtää ja tukea kanssakulkijaa.

"Kyllikki kiven emuu
Anna mulle kiven avaimet
Jotta minä pääsen
Kiviä kiertämällä kiven sisään
Kiven kivut tuntemaan
Kiven pakon painamaan
Syöttären syvän kertonen
Maan muna, pellon avain"

- Suomen Kansan Vanhat Runot VII5 -

Tanssiteoksen koreografi Hanna Poikela on yksi suomalaisen kansantanssikentän näkyvimpiä nuoria ammattilaisia. Näyttämöllä nähdään kolmen naistanssijan ensemble: Elssa Antikainen ja Lotta Kyllönen-Jämsä sekä Riina Hosio. Äänisuunnittelusta ja sävellystyöstä vastaa Tapio Miettinen, joka toimii myös näyttämöllä muusikkona. Visuaalisen maailman on luonut Essi Jylhä. Esityksen äänimaisemien lähteinä on käytetty nauhoitettua materiaalia mm. astianpesukoneesta, Sydänmaan peltoaukealta, Kauppakeskus Valkean sähköhäiriöstä, Oulunsuun Pirtin tuulettimesta.

Hanna Poikela on oululainen tanssitaiteilija ja tanssinopettaja (amk), intohimonaan uusi suomalainen kansantanssi. Opetustyö eri ikäryhmille ja taiteellinen työ ammattilaisten kanssa muodostavat Poikelan yhteisöllisen työskentelyn kivijalan. Tanssintekijänä hän näkyy erityisesti näyttämöteosten kautta, tavoitteenaan tanssin ja musiikin yhteyden voimistaminen. Poikela on Tanssiteatteri Hämyn ja Vuoden kansantanssiyhtye 2016 Polokkareiden taiteellinen johtaja.

Tuottajana ovat JoJo - Oulun Tanssin Keskus | JoJo - Oulu Dance Centre ja Tanssiteatteri Hämy
www.jojo.fi/teoskuvaus-kyllikki
@tanssiteatterihämy
#kansantanssi #kansanmusiikki #folklandia2019 #etnogaala #folklandiajatkot #nuorisoseurat

Kuvassa vas. Tapio Miettinen, Riina Hosio, Lotta Kyllönen-Jämsä ja Elssa Antikainen.
Kuva Simon Beyer-Pedersen.