Loppuunmyyty Folklandia oli alusta loppuun asti kansanmusiikin ja -tanssin juhlaa!

Gangar @ Folklandia 2024

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestettiin 12.–13.1.2024. Loppuunmyydyllä risteilyllä Turusta Kapellskäriin ja takaisin oli mukana ennätyksellisen suuri 105 artistin esiintyjäkattaus. Suomen Nuorisoseurojen ja 46 taustajärjestäjän yhteistyössä toteuttama risteily kokosi viikonloppuna Baltic Princess -laivalle 2000 ihmistä.

Yleisö sai nauttia maamme ja naapurimaidemme huippuartistien esiintymisestä kuudella eri esiintymislavalla. Ohjelmistossa olivat tärkeällä sijalla myös maamme ruohonjuuritason folk-harrastajat ja kaikkialla laivassa nähtiikin valtava määrä spontaaneja esityksiä. Jo 27. kertaa järjestetty Folklandia oli kävijöilleen jälleen kerran unohtumaton ja ympäri vuorokauden sykkivä folk-elämys.

Uskollinen yleisö ja yksi tasokkaimmista ohjelmistoista kautta aikojen

– Laiva oli viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty, ja on hienoa että tavoitimme jälleen kaikenikäistä yleisöä aina nuorista konkareihin saakka. Ohjelmisto oli todella monipuolinen ja varmasti yksi parhaista kautta aikojen. Folklandian esiintyjäkattaus antoi hyvän kuvan siitä mitä kaikkea maamme kansanmusiikki ja -tanssi pitävät tällä hetkellä sisällään, Suomen Nuorisoseurojen tanssin ja tapahtumien toimialajohtaja Jukka Heinämäki iloitsee.

– Olen todella tyytyväinen myös siitä, että koronan vaikutus tuntuu lopultakin kaikonneen ja että Suomessa on palattu vihdoin aiempien vuosien aktiviiseen tapahtumiin osallistumiseen. Olen kuullut valtavan monilta sellaista viestiä, että Folklandialta ei vaan voi olla poissa – ainutlaatuinen tunnelma vetää takaisin vuosi toisensa jälkeen. Monet ovatkin perinteisesti varanneet lippunsa seuraavan vuoden tapahtumaan jo edellisen Folklandia-risteilyn aikana, Heinämäki kertoo.

Laiva täynnä spontaaneja keikkoja ja jameja

Folklandian henkeen perinteisesti kuuluneet yhteisöllisyys, spontaanit jamit ja muut kohtaamiset risteilijöiden kesken olivat edelleen vahvasti läsnä tapahtumassa. Myös kaikki kolme Pelimannin penkkiä, eli avointa lavaa, olivat koko ajan ahkerassa käytössä.

Eläköön Folk! -gaala jakoi tunnustuksia ja Tikkuristi-tanssissa kisattiin Suomen mestaruudesta

Folklandialla järjestettiin myös Eläköön Folk! -gaala, missä jaettiin merkittävimmät alan tunnustukset kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin ansioituneimmille tekijöille. Tunnustuksia myönnettiin sarjoissa vuoden kansanmusiikkilevy, vuoden artisti, vuoden ilmiö, vuoden tanssiteko, vuoden kansanmusiikkitekijä, vuoden kantele ja vuoden nuori pelimanni. Tilaisuudessa julkistettiin myös vuoden Wäinö -elämäntyötunnustuksen saaja, Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye sekä Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye. Oman tunnustuksensa saivat myös Suomen Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat. Lue lisää tunnustusten saajista!

Tanssitaituruutta ja vikkeliä jalkoja vaatineessa Tikkuristin SM-kisassa voiton vei jo kolmatta kertaa Jessica Westerholm Kirkkonummelta.

Ensi vuoden Folklandia

Ensi vuoden Folklandian päivämäärät ovat jo selvillä. Risteily järjestetään 10.-11.1.2025.