Palkinnot ja tunnustukset ”Eläköön Folk!  - Folklandia palkitsee”

”Eläköön Folk!  - Folklandia palkitsee”
Vuosittaisella kansanmusiikin ja kansantanssin Folklandia-risteilyllä Silja Europa 11.1.2019 palkittii​​​​​​​​​n ja kannustettiin alan tekijöitä ja toimijoita:

Vuoden Wäinö 2019 on mestaripelimanni, musiikkikasvattaja Mauno Järvelä
Mauno Järvelä on yksi suomalaisen kansanmusiikin voimahahmoista, jonka vuosikymmenien mittainen työnsä kansanmusiikin parissa hakee vertaistaan. Hänen musiikillinen filosofiansa lähtee siitä, että jokaisen soittaminen ja jokainen musiikillinen perinne on arvokasta, ja jokaista tulisi myös rohkaista löytämään omat nuottinsa ja perinteensä.
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus vuosittain nimeämä Vuoden Wäinö tunnustus myönnetään alalla toimivalle henkilölle taiteellisista tai pedagogisista antsioista, elämäntyöstä vuosittain alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista tai elämäntyöstä. kansanmusiikkikansantanssi.fi
Lisätietoja antaa: Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) toiminnanjohtja Sirpa Lahti tel. +358 (0) 40 738 4736

Vuoden Nuori Pelimanni 2019 on Jasmin Harjanti
13. kerran jaettavan Vuoden Nuori Pelimanni tittelin saa 19-vuotias lähihoitaja Jasmin Harjanti, joka suorittaa tällä hetkellä varusmiespalveluaan Parolan prikaatissa. Soittaminen kulkee suvussa ja Jasmin onkin aloittanut haitarinsoiton jo 4-vuotiaana isän, setien ja paapan kanssa. Hän on aiemmin voittanut Suomen pelimannimestaruuskilpailussa kultaa vuonna 2017.
Juho-Antti Koirasen muistorahastosta vuodesta 2007 lähtien jaettu kannustusstipendi ja Vuoden Nuori Pelimanni -kunniakirja nuorelle tai ryhmälle, joka jollakin tavalla tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään.
Lisätietoja antavat: Siru ja Antti Koiranen, Puh. 040 551 4137, antti.koiranen@gmail.com

Vuoden 2018 Kansanmusiikkilevy -äänestyksen voittaja on We are Enkel -levy.

Hersyvän pelimannityttöbändin ohjelmisto muodostuu hittikappaleista sadan vuoden takaa sekä yhtyeen jäsenten kansanmusiikkipoljentoisista sävellyksistä.
Kansanmusiikkikansantanssi.fi -portaali ja Kansanmusiikki-lehti julkistavat kymmenettä kertaa Vuoden kansanmusiikkilevy -palkinnon. www.kansanmusiikkikansantanssi.fi
Lisätietoja antavat: Suomen Kansanmusiikkiliitto, tj. Päivi Ylönen-Viiri tel. +358 (0)500 431 913.

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye on Enkel
ENKEL, eli Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki ja Iida Savolainen. Bändin musiikki on modernia, hulluttelevaa ja siksi mielenkiintoista. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat haluavat tällä valinnalla tuoda esiin pelimannihenkisyyden säilyttämisen merkityksen ammattimaisen toiminnan rinnalla.
Lisätietoja antaa: Kaustinen Folk Music festivaalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki, tel.  +358 (0) 40 358 2446.

Maetkan Roihu-palkinnon saa Nordic Dance Helsinki Team
Ensimmäistä kertaa jaettava Roihu-palkinto myönnetään tekijälle/ tekijöille, jotka ovat toiminnallaan ja teoillaan osoittaneet tekemisen paloa ja intohimon käryä. Nordic Dance Helsinki Team on synnyttänyt tanssi- ja musiikkiliikkeen, joka on kaikille avoin osallistava tanssiklubisarja, jossa opetellaan ja tanssitaan suomalaiseen, ja muihin pohjoismaisiin traditioihin pohjautuvia tansseja elävän musiikin tahdissa. www.nordicdancehelsinki.com ja www.maetka.fi
Lisätietoja antaa: Marjatta & Kaisa toimitusjohtaja, Sirpa Lahti +358 (0) 40 7384 736.

Vuoden Kantele-tunnustuksen 2018 saavat Suomen kantelemuseo, Pekka Toivanen, Maria Ojanperä ja kaikki museon hyväksi työskentelevät
Kanteleliiton Vuoden Kantele 2018 -tunnustuksen saajat ovat jatkaneet ansioituneen tutkijan ja muusikon Kari Dahlbomin upeaa työtä maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen Kantelemuseon hyväksi. Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantele -tunnustuksen ajankohtaisesta merkittävästä teosta kanteleen saralla. Saaja on henkilö tai yhteisö, joka on tehnyt huomionarvoisen suorituksen kantelekulttuurin edistämiseksi.  kantele.net/kanteleliitto
Lisätietoja antaa: Kanteleliiton toiminnanjohtaja Anna Wegelius, tel. +358 (0) 50 564 5957

Suomen Nuorisoseurojen Vuoden ohjaajat ovat teatteriohjaaja Matti Salminen ja tanssiohjaaja Jutta Wrangén
Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden ohjaaja -tunnustuksen vuosittain. Sen tarkoituksena on nostaa ohjaajan työn arvostusta ja kannustaa tekemään arvokasta työtä edelleen.
Tanhuohjaajan suurella sydämellä varustettu Jutta Wrangén tekee ammattitaitoista ja kokonaisvaltaista työtä eri-ikäisten ja erilaisten ryhmien kanssa.
Teatteriohjaaja Matti Salminen on toiminut nuorisoseurassa ja teatterilaisena jo 1980-luvulta alkaen. Hän antaa nuorille mahdollisuuden koetella omia siipiään.
Lisätietoja antaa: Suomen Nuorisoseurojen vs. pääsihteeri Hannu Ala-Sankola tel. +358 (0) 400 842 838, hannu.ala-sankola@nuorisoseurat.fi

Vuoden 2018 Teatteritekopalkinnon saa Sotavankileiri 1918 -näytelmä
Syksyllä 2018 toteutettu näytelmä oli ajankohtainen, merkittävä ponnistus ja kulttuuriteko. Näytelmä toteutettiin autenttisella paikalla, jossa sata vuotta sitten pidettiin sotavankileiriä.
Nuorisoseurajärjestön teatteriryhmille vuodesta 1948 jaettu Esko -kiertopalkinto myönnettiin Suomen Nuorisoseurojen Pohjois-Savon aluetoimiston Sotavankileiri 1918 -näytelmän toteutuksesta. Näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja oli Matti Kivinen ja tuottaja Jussi Salmi.
Lisätietoja antaa: Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Pasi Saarinen tel. +358 (0) 504 0803 66, pasi.saarinen@nuorisoseurat.fi

Vuoden 2018 Tanssiteko on Tanssiteos Rauha

Tositapahtumiin perustuvassa kokoillan teoksessa kansantanssi ja elävä musiikki kuljettavat katsojan keskelle Lapin sodan riipaisevia kohtaloita. Tarinan keskiössä on Kemissä 40-luvulla perheensä kanssa elävä lottatyttö, jonka silmien kautta nähdään sotaa edeltäneet ja sitä seuranneet tapahtumat.
Folklandia myöntää Vuoden Tanssiteko 2018 -tunnustuksen kiitoksena korkeatasoisesta tanssiteoksesta, joka esimerkillisesti edistää kansantanssin tunnettavuutta. Vuoden Tanssitekopalkinnon valitsi mestarikansantanssija Antti Savilampi.
Lisätietoja antaa: Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Jukka Heinämäki, +358 50 526 8957
jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi


Kuvassa Vuoden Wäinö, mestaripelimanni Mauno Järvelä.
​​​​